Blog

Nie picie wina

Od pewnego czasu jestem na diecie. Mam dokładnie określone co mogę jeść, a co jest zabronione. Więcej, mam nawet powiedziane co którego dnia mam jeść. Gdy otrzymałem listę, zupełnie próżne okazały się moje wysiłki w poszukiwaniu hasła „do popicia kolacji – wysokiej jakości czerwone wino”. Woda, herbata a nawet czasem kawa – owszem. Ale wina……

Czytaj dalej

Barwa: złoto przechodzi w ciemniejsze odcienie Zapach: : bez wody: bardzo mało alkoholu, sporo wanilii, coś z wytrawnych przypraw, aksamitne, ładne i skomplikowane zapachy, ewidentne zapachy z beczki po czerwonym winie, lekko oleista, ciemne owoce – wiśnie, słodkie czereśnie, truskawki, coś z mięty i eukaliptusa – takiego czystego, odrobina cynamonu, jakieś kwiatowe aromaty : z…

Czytaj dalej

Barwa: białe Region: Casablanca Apelacja: DO Casablanca Szczep: Sauvignon Blanc Kolor: słomkowy Nos: bardzo przyjemny, agrest Usta: delikatne, lekko kwasowe, orzeźwiające Finisz: na poziomie Informacje dodatkowe: tanie, dobre wino

Czytaj dalej

Barwa: czerwone Region: RPA Apelacja: Szczep: cabernet sauvignon Kolor: purpurowy Nos: charakterystyczne nuty asfaltu i ziemi Usta: pełne, ciepłe Finisz: długi Informacje dodatkowe: bardzo dobre wino z tej zasłużonej wytwórni

Czytaj dalej

Barwa: Czerwone Region: Toskania Apelacja: Chianti Superiore DOCG Szczep: 100% Sangiovese Kolor: jasny Nos: prosty, lekko pikantny Usta: wino bez wyrazu, wysoka kwasowość, znikomy owoc Finisz: krótki Informacje dodatkowe: bardzo słabe wino

Czytaj dalej

Barwa: miód gryczany, ciemny miód gryczany Zapach: : bez wody: lekki i średni alkohol, bardzo mocno wytrawna, olejki, dominacja wytrawności – traw, ziół, odrobina miodu, może skórki z cytrusów : z wodą: nie ma już tej ostrości, ale cały czas ta wytrawność, coraz więcej słodyczy – karmelu, sherry, miodu Smak: : bez wody: ostra –…

Czytaj dalej

Barwa: złoto, przechodzi w ciemniejsze odcienie Zapach: : bez wody: odrobinka alkoholu, mocno torfowa z drugiej strony ładnie owocowa słodycz – pieczone i egzotyczne owoce, miód, rodzynki, figi, suszona śliwka, brzoskwinia, gruszka, odrobina czereśni, powidła, najpierw jest w tej whisky torf, następnie pojawia się spora ilość słodyczy z owoców, bardzo ładnie jest to zrównoważone :…

Czytaj dalej

Kolor: Białe. Region: Alto Adige (Włochy). Szczepy: Pinot Bianco. Barwa: Jasno złota, przejrzysta, wodnista. Nos pierwszy: Kwasowy, cytrynowy, miód lipowy. Drugi nos: Pierwszy plan dość mocny ale w tle spora zmienność niuansów. Przebijają się mięta, zielone jabłko. Usta: Sporo ciała, tłustość smaku. Duża kwasowość pokryta dobrym finiszem i cukrem. Wyczuwalne 13,5% alkoholu. Lekko pikantne w…

Czytaj dalej

Vigna Elena Cogno 2004

Barwa: Czerwone Region: Piemont Apelacja: Barolo DOCG Szczep: 100% Nebiolo Kolor: jasny Nos: bardzo ładny, charakterystyczny dla tego szczepu Usta: poprawne Finisz: dobry Informacje dodatkowe: rozczarowanie, wino jakby zamknięte, mało owocu  

Czytaj dalej

Ciekawy eksperyment

Ciekawy eksperyment przeprowadził niedawno Richard Geoffroy chef de cave Dom Perignona. Event nazwano 4-8-16. Nazwa pochodzi o użycia 4 kieliszków, wina podnaego w 8 różnych temperaturach oraz jej maksymalnego poziomu 16 stopni Celsjusza. Celem było sprawdzenie jak wybitny szampan Oentheque 1996 będzie się zachowywał wraz ze wzrostem temperatury. Pan Geoffroy argumentował, że wykorzystał rocznikowego szampana…

Czytaj dalej