Blog

Kolor: Czerwone. Region: Sopron Węgry. Szczepy: Cuvee – nieokreślone ale na pewno Kekfrancos . Barwa: średnio ciemna, głęboka, nie do końca klarowna. Nos pierwszy: Pieprzne aromaty. Słona minerlaność do wyczucia. Drugi nos: Czerwone owoce, dalej przyprawy, mniej soli. Usta: Usta wytrawne ale pięknie zrównoważone. Jest kwasowość ale poryta estraktem. Finisz: Dość wytrawny, kwasowy z owocami…

Czytaj dalej

Barwa: bardzo ciemny miód gryczany Zapach: : bez wody: nie ma alkoholu, mocno wytrawna – jęczmień, sporo olejków, jakieś przenikliwe zapachy z eukaliptusa, rumianek, sporo pomarańczy – ale takich wytrawnych, wanilia i odrobinka śmietany, w tle sporo słodyczy – miodu, płatki róż, kandyzowane owoce, bardziej wytrawna niż słodka – dziwne bo przecież tu jest sporo…

Czytaj dalej

Tak się złożyło, że miałem okazję być w Zielonej Górze podczas Święta Wina – imprezy bardzo szeroko reklamowanej w mediach z bogatymi tradycjami. Przewidując, że może być z tego naprawdę niezły festiwal i wiele polskich win do spróbowania postanowiłem od razu poszukać noclegu aby nie musieć wypluwać tego boskiego trunku. Okazało się jednak, że pojawił…

Czytaj dalej

Barwa: ciemne złoto, w zasadzie miód gryczany Zapach: : bez wody: nie ma alkoholu, delikatna, ciepła, słodka, egzotyczne owoce – brzoskwinia, mango, marakuja, rodzynki – mocno wysuszone, coś z olejków waniliowych, odrobina zielonych jabłek, skóra zamszowa, wytrawne wino wzmacniane, zioła i suszone kwiatów – za wytrawne : z wodą: dużo aromatów uciekła, dalej słodycz z…

Czytaj dalej

Barwa: złoto z zielonymi odcieniami Zapach: : bez wody: wyczuwalny alkohol, wanilia, jabłka, dominacja ostrych zapachów, delikatne skórki pomarańczy, słoma, zioła, suszone kwiaty, świeży jęczmień i słód, dominuje wytrawność : z wodą: ponownie wytrawny, cytrusy, pomarańcz lekki – skórka aromatyczna, miód, leciutkie olejki i wanilia, coś z ciemnych owoców Smak: : bez wody: lekko ostra,…

Czytaj dalej

Barwa: biała, leciutko wchodząca w żółty Zapach: : bez wody: delikatna, kwiatowo ziołowa, lekko kwaskowa – cytryny : z wodą: cytrusy, wytrawne, zioła, jabłka Smak: : bez wody: kwiatowy, przyprawy, wytrawny, słód, graham, biała czekolada : z wodą: wytrawny, przyprawy, cytrusy Finisz: krótki Podsumowanie: Whisky tą polecam początkującym. Brakuje jej pełności.

Czytaj dalej

Barwa: ciemny pomarańcz, taki przegniły, wchodzący w miód gryczany Zapach: : bez wody: z czasem odrobina i średnia ilość alkoholu, ciepła, bardzo dużo olejków, słodyczy – z kwiatów, owoców, torf, wanilia – głównie, coś ze słodyczy owocowej – brzoskwinia : z wodą: bardziej kwiatowa, ziołowa, wytrawniejsza, cały czas są te lekkie niezidentyfikowane zapachy, coś medycznego,…

Czytaj dalej

Przepraszam za korek

Kwestia dziejowej zmiany jaką dokonuje się w tej chwili w temacie zamknięć winnych butelek jest chyba wystarczająco znana, nawet osobom nie pijącym wina na co dzień. Piękny, ciosany, pachnący korek zastępowany jest plebejską, zimną i mało romantyczną w formie, zakrętką. O ile w Polsce tolerancja do zakręcanego wina (czy może lepiej napoju alkoholowego owocowego) w…

Czytaj dalej

Miłośnik chardonnay

Ja bynajmniej za takiego się nie uważam. Nie powiem, kilka dobrych butelek skosztowałem w swoim życiu, ale raczej tych w wydaniu klasycznym niż nowoświatowym. Pamiętam te pierwsze podchody, ten romans z beczką, z tymi rubensowskimi kształtami. Ale kiedy to było… Od czasu do czasu trafiają się jednak pozycje, które potrafią zaskoczyć jak choćby fantastyczna butelka…

Czytaj dalej

Ardmore 1990-2004 43% G&M

Barwa: jasne złota Zapach: : bez wody: lekki alkohol, coś z oleju, dużo gruszki, sporo torfu, coś z wytrawnych tonów – cytrusy, bardzo mało słodkich aromatów, świeże drewno i na koniec wanilia. : z wodą: jest cały czas gruszka, więcej słodu, gdzieś pojawia się miód i wanilia, trochę więcej ostro – wytrawnych zapachów, więcej torfu,…

Czytaj dalej