Poprzedni miesiąc minął u nas jak zwykle pracowicie. Udało nam się zrealizować kilka nadzwyczaj ciekawych projektów, ale jeden zasługuje na specjalne podkreślenie.
Dla jednej z firm francuskich przeprowadziliśmy degustację trunków w połączeniu z serami z najbardziej odległych zakątków tego kraju. Ten wydawało by się prosty food-paring, przysporzył uczestnikom niezwykle dużo pozytywnych doznań. Nie tylko degustowane był wina i podstawowe sery jak brie czy camembert, ale przede wszystkim mniej znane i bardzo trudno dostępne specjały.
Jeśli chodzi o alkohole to skupiliśmy się na butikowych producentach mało znanych trunków, aczkolwiek kojarzonych oczywiście z Francją. Degustowane były armaniaki, calvadosy i koniaki z alkoholi wysokoprocentowych oraz cydr idealnie gaszący pragnienia o tej porze roku i uniwersalny do każdego dania szampan.
Z serów wybraliśmy między innymi Comte, Munster oraz Langres. Na zakończenie natomiast skosztowaliśmy dwa kozie przysmaki.
Degustacje tematyczne są znacznie trudniejsze do przygotowania, ale dużo ciekawsze i przyjemniejsze do prowadzenia. Oprócz zaznajomienia uczestników z podstawami dotyczącymi między innymi krojenia, przygotowania pater i dekoracjami oraz najlepszymi dodatkami do serów, to degustacje poświęciliśmy właśnie tym mało znamy trunkom i serom.
Wszelki alkohole dostępne są u nas w Whisky and Wine Place. Jeśli chodzi natomiast o sery to zawsze możemy sprowadzić je dla zainteresowanych.