W ostatnim tygodniu wakacji przeprowadziliśmy niezwykle ciekawy eksperyment kulinarno – alkoholowy. Nadzwyczaj prestiżowa grupa zdecydowała się na wyjątkowo oryginalny food paring urozmaicony cygarami.
Uczestnicy spotkania zaznajomieni zostali z tajnikami produkcji najdoskonalszych serów świata, do których dopasowaliśmy wyborne wina a następnie ręcznie robione cygara.
Ciekawostki ze świata serów między innymi powstanie szlachetnej pleśni, połączenia kulinarne, tworzenie półmisków czy zakup i przechowywanie urozmaicone zostały barwną historią producentów jednych z najdoskonalszych win świata. Na koniec każdy z uczestników rozkoszował się cygarem dobranym specjalnie według swoich preferencji smakowych.
Food paringi najczęściej ograniczają się na doborze wina do potraw. Nam najbardziej zależało na uzyskaniu harmonii i spotęgowaniu smaków tak często zestawianych ze sobą win i serów, tym razem dodatkowo z kontrowersyjnymi cygarami.