W ubiegłym miesiącu udało nam się przeprowadzić kilka niezwykle wymagających ale jednocześnie interesujących degustacji.
Dla grupy ponad 190 osób przeprowadziliśmy degustację wina połączoną z kolacją wykwintnych dań specjalnie przygotowaną na tą okazję przez jednego z czołowych, polskich szefów kuchni. W menu znalazły się między innymi takie wina jak niemiecki rieslingi, nowo światowe chardonnay, chilijski cabernet sauvignon oraz rocznikowe Porto. Wnioskując na podstawie licznych oklasków po samej degustacji udało nam się wyjątkowo trafnie dobrać trunki dzięki czemu food pairing tak bardzo zainteresował uczestników.
Druga ciekawa degustacja dotyczyła holenderskich serów zaprezentowanych podczas kącika konesera dla grupy 300 gości. W naszej ofercie znajdują się degustacje serów francuskich, włoskich oraz pleśniowych. Degustacja wyłącznie holenderskich serów była dla nas nowym doświadczeniem. Podczas pokazu uczestnicy dowiedzieli się jak degustować te smakołyki, jak przygotowywać przyjęcia serowe, jak kroić i przystrajać półmiski oraz w jaki sposób łączyć sery z winami. Podczas degustacji obaliliśmy kilka popularnych acz mocno zakorzenionych mitów np. ten dotyczący łączenia wina czerwonego z serami pleśniowymi.
Na początku czerwca zorganizowaliśmy natomiast dla jednego z naszych stałych klientów degustację najlepszej jakości szampanów. Wśród degustowanych był między innymi Moët & Chandon, Veuve Clicquot czy Dom Pérignon. Degustację uatrakcyjniły również konkursy rozpoznawanie aromatów i don’t break the bottle.