Degustacja win

Degustacja wina to pobudzenie wszystkich zmysłów i niezwykła przyjemność odkrywania nieznanego. Trunki z całego świata są wyjątkową okazją do poznania różnorodności aromatów i smaków oraz do odnalezienia ulubionego stylu. Prowadzący inspiruje uczestników do samodzielnego rozpoczęcia przygody z winem. Prezentacja pełna jest praktycznych rad i anegdot. Niezwykłą wagę przykładamy do nawiązania bezpośredniego kontaktu z uczestnikami. Na zakończenie zdradzane jest kilkanaście praktycznych rad, ułatwiających wybór butelki w restauracji, dobranie odpowiedniego szkła czy stworzenie prywatnej kolekcji.

3 fazy degustacji wina

Podczas degustacji omawiane są kolejne zagadnienia, zaś próbowane wina obrazują i ułatwiają w praktyce zrozumienie, czym jest „nos” i „usta” w winie oraz czym różnią się szczepy, regiony oraz roczniki. Pierwsza faza ma charakter luźnej prezentacji, druga zaś jest formą zabawnej interakcji z uczestnikami.
Każdy z uczestników otrzyma:
– profesjonalne karty degustacyjne
– mapy aromatów
– mapy smaków
– materiały dotyczące producentów win

Przykładowe rodzaje szkoleń na temat wina, szczegółowo opisane zostały w poniższym pliku pdf. Motyw przewodni degustacji wina oraz same trunki możemy dostosować do profilu imprezy. Przykładowo lubującym się w technicznych nowinkach, opowiemy między innymi o niezwykłym postępie w świecie win, wielbicielom wina opowiemy o najnowszych trendach, degustacjach win i budowie piwniczki zaś początkujący usłyszą wiele interesujących historii powiązanych z tym szlachetnym alkoholem. Oczywiście najważniejsze pozostają cały czas doznania smakowe, dlatego dużo wagi kładziemy na degustację win. Wina degustowane przez nas muszę być najwyższej jakości tylko od czołowych producentów. Degustacja wina to przed wszystkim wspaniała zabawa połączona z wieloma przydatnymi informacjami o tym trunku.

Oferty końcowe powstają wyłącznie po konsultacjach z klientem.

Degustacje wina – rodzaje szkoleń

„Wprowadzenie do świata win”
„Podróż po świecie win”
„Cabernet Sauvignon – król czerwonych win?”
„Rok 2000 – ostatni wielki rocznik XX wieku”
„Smak Beczki”
„Smak wielkich regionów”
„Rodzynki światowego winiarstwa”

 

 

 

Zobacz nasz katalog

Pobierz PDF

Degustacje wina – galeria zdjęć

 

 

  1. Degustacja: Wprowadzenie do świata win

Tematyka:

Omawiane są głównie podstawowe zagadnienia dotyczące wina, jego produkcji, etykiet, szczepów oraz samego procesu degustacji. Naszym celem jest zainteresowanie Uczestników tematyką wina oraz przekazanie wiadomości, które umożliwią im w przyszłości świadomy wybór podczas dokonywania zakupów. Dodatkowo poruszony zostaje temat technik degustacji oraz podstawowe informacje na temat sposobów podawania wina i łączenia go z potrawami.
Zobacz więcej

Sposób prezentacji:

W pierwszej fazie zapoznamy uczestników z kilkoma najważniejszymi informacjami na temat uprawy winorośli i jej różnorodności. Podczas degustacji omawiane są kolejne zagadnienia, zaś próbowane wina obrazują i ułatwiają w praktyce zrozumienie, czym jest „nos” i „usta” w winie oraz czym różnią się szczepy, regiony i roczniki. Pierwsza faza ma charakter luźnej prezentacji, druga zaś jest formą zabawnej interakcji z uczestnikami. Celem prowadzącego jest pokazanie, jak interesującym i wciągającym tematem jest wino, nie zaś podawanie uczestnikom niezliczonej ilości informacji. Pod koniec prezentowane jest kilkanaście praktycznych rad mających ułatwić w przyszłości wybór butelki oraz sposób jej podania.

Wina podane do degustacji:

W większości są to wina bardzo charakterystyczne dla swojego gatunku. Polecamy wina jedno – szczepowe oddające charakter regionu i samego szczepu. Są to butelki o bardzo wyrazistym smaku oraz aromacie, co pozwala w praktyce zobrazować ogromne różnice występujące w świecie wina.

Czas trwania:

W zależności od możliwości organizatora i ilości prezentowanych win, degustacja nie powinna jednak trwać krócej niż godzinę.

 

  1. Degustacja: Podróż po świecie win

Tematyka:

Degustacja ta ma na celu zaprezentowanie różnorodnych smaków wina. Prezentowana są cechy charakterystyczne dla tradycyjnych regionów produkcji jak Bordeaux, Toskania czy Rioja, jak również tak odległych zakątków, jakimi są USA, Chile czy Nowa Zelandia i Australia. Dla lepszego zobrazowania przedstawianych informacji podawane i omawiane są wina z wymienionych regionów.

Sposób prezentacji:

Prezentacja zakłada podanie większej ilości informacji szczegółowych, mniej zaś zupełnie podstawowych. Jest ona podzielona na kolejne etapy, z których każdy poświęcony jest na jeden region i jedno wino. Po każdym z etapów następuje 5 – 10 minut dyskusji z uczestnikami, dzielenie się wrażeniami oraz odpowiadanie na pytania.

Wina podane do degustacji:

Sugerujemy podanie od 7 do 15 rodzajów wina, w zależności od życzenia organizatora. Są to wina charakterystyczne dla regionu, potwierdzające jego klasę i styl. Jednocześnie są to wina zadowalające nawet największych znawców tematyki.

Czas trwania:

Degustacja trwa przeważnie, w zależności od ilości prezentowanych win, od 1,5 do 3 godzin. Jeżeli uczestnicy mają wiele pytań, nawet tych niedotyczących bezpośrednio wina, istnieje możliwość przedłużenia degustacji.

 

  1. Degustacja: Cabernet Sauvignon – król czerwonych win?

Tematyka:

Degustacja prezentuje najbardziej popularny na świecie czerwony szczep Cabernet Sauvignon. Próbowane są zarówno tradycyjne Europejskie, jak i Nowo-Światowe Cabernety. Prezentowana jest różnorodność tego szczepu oraz mieszanki, w jakich występuje. Tematyka wymaga od słuchaczy zaangażowania niezbędnego do ocen próbowanych win. Jednocześnie sama degustacja pozwala bardzo dokładnie poznać charakterystykę szczepu, który w przyszłości nie będzie miał przed Uczestnikami tajemnic.

Sposób prezentacji:

Jest to luźne spotkanie zakładające dzielenie się wrażeniami, dyskusję z prowadzącym oraz pojawienie się wielu wątpliwości i pytań. Jest to forma połączenia zabawy i zdobywania wiedzy, głównie poprzez praktykę. Na koniec uczestnikom przekazywana jest informacja dotycząca wszystkich win w formie handout’u, aby w razie potrzeby mogli utrwalić najistotniejsze informacje.

Prezentowane wina:

Są to wina z prezentowanego szczepu pochodzące z winnic całego świata. Warto zaznaczyć, że Cabernet Sauvignon jest tu tylko przykładem. Zaprezentowane mogą być także takie szczepy winorośli jak Merlot, Pinot Noir, Syrah, Chardonnay czy Sauvignon Blanc.

Czas trwania:

W zależności od ilości prezentowanych win i wielkości grupy. Degustacja nie powinna trwać jednak krócej niż 1,5 godziny.

 

  1. Degustacja: Rok 2000 – ostatni wielki rocznik XX wieku

Tematyka:

Spotkanie dotyczy win tylko z rocznika – 2000, który przez producentów z wielu regionów uznany za największy rocznik ostatniej dekady XX wieku. Rocznik ten stanowi znakomity przykład na to, jak wina różnią się od siebie ze względu na miejsce pochodzenia i ludzi, którzy je tworzyli, nie zaś ze względu na warunki pogodowe, jakie wówczas panowały.

Sposób prezentacji:

Jest to luźne spotkanie z niezbyt liczną grupą. Zakłada dzielenie się wrażeniami, dyskusję z prowadzącym oraz pojawienie się wielu wątpliwości i pytań. Jest to forma połączenia zabawy i zdobywania wiedzy, głównie poprzez praktykę. Na koniec uczestnikom przekazywana jest informacja dotycząca wszystkich win w formie handout’u, aby w razie potrzeby mogli utrwalić najistotniejsze informacje.

Prezentowane wina:

Trunki pochodzą z europejskich krajów takich jak Francja, Włochy, Hiszpania, Portugalia czy Węgry. Są to wina wysokiej klasy z najbardziej znanych domów winiarskich europy.

Czas trwania:

W zależności od ilości prezentowanych win i wielkości grupy od 2 do 4 godzin.

 

  1. Degustacja: Smak Beczki

Tematyka:

Omawiana jest bardzo ważna kwestia starzenia wina w dębowych beczkach. Na przykładach pokazywane jest, jakie wina zyskują aromaty i smaki dzięki zastosowaniu dębiny. Przekazywane są także informacje na temat samej techniki starzenia, produkcji beczek, oznaczeń na butelkach świadczących o zastosowaniu danej technologii i wiele innych ciekawych informacji.

Sposób prezentacji:

Po wstępnym wykładzie na temat produkcji beczek, omawiane są różne techniki na przykładach prezentowanych butelek. Uczestnicy mają możliwość porównania swoich spostrzeżeń z założeniami, jakie przyświecały producentowi. Ukazana zostaje praktycznie cała gama zapachów, jakie wina zyskują poprzez starzenie w dębinie. Istnieje możliwość zaprezentowania win białych, czerwonych oraz obu rodzajów jednocześnie.

Prezentowane wina:

Są to wina, które miały większą bądź mniejszą styczność z beczką. Wybrane zostały one w taki sposób, aby jak najlepiej zobrazować, różnorodny wpływ, jaki może mieć dębowe drewno na produkcję wina. Dzięki temu uczestnicy w przyszłości bez problemu będą mogli rozpoznać wina beczkowane.

Czas trwania:

W zależności od zestawu win i ilości osób od 2,5 godziny do 5 godzin.

 

  1. Degustacja: Smak wielkich regionów

Tematyka:

Tematem spotkania są najbardziej prestiżowe regiony winiarskie świata, takie jak Bordeaux, Burgundia, Rioja, Ribera del Duero, Priorat, Piemont, Toskania, oraz Champagnia. Pokazywane i degustowane są wina pochodzące od czołowych domów winiarskich z danego regionu. Jednocześnie są to trunki, najlepiej prezentujące charakterystykę terroir, z którego pochodzą.

Sposób prezentacji:

Podczas omawiania danego regionu i domu winiarskiego prezentowane jest jednocześnie wino. Dokonywana jest jego analiza aromatyczna i smakowa, a ewentualna wymiana poglądów ma miejsce już po omówieniu danego wina. Uczestnicy dostają karty degustacyjne, na których mogą zapisywać swoje spostrzeżenia, oraz oceny, do czego prowadzący gorąco zachęca. Dzięki temu łatwiej jest potem dokonywać ostatecznej oceny wina i zarazem w pewnym stopniu, regionu.

Prezentowane wina:

Wina od najznamienitszych producentów z najsłynniejszych regionów. Trunki gwarantujące satysfakcję, nawet najbardziej wymagającym uczestnikom.

Czas trwania:

Prezentacja trwa w zależności od życzenia klienta od 1,5 do 3 godzin. Wymiana zdań z prowadzącym, już po zakończeniu prezentacji może trwać dowolnie długo.

 

  1. Degustacja: Rodzynki światowego winiarstwa

Tematyka:

Prezentowane są najciekawsze wina z mało znanych regionów winiarskich takich jak, Marche, Trydent, Sycylia, Langwedocja, Penedes, Villany, czy Niederostereich. Każde z win zdobywało wiele nagród na światowych targach i jest szeroko rozpoznawane na całym świecie. Jednym z głównych celów prezentacji jest udowodnienie, że nawet w mniej znanych regionach, zdolni winiarze potrafią zrobić doskonałe trunki. Pozwala to zachęcić uczestników do poszukiwania w przyszłości nowych ciekawych smaków.
Zobacz więcej

Sposób prezentacji:Podczas omawiania danego regionu i domu winiarskiego prezentowane jest jednocześnie wino. Dokonywana jest jego analiza aromatyczna i smakowa, a ewentualna wymiana poglądów ma miejsce już po omówieniu danego wina. Uczestnicy dostają karty degustacyjne, na których mogą zapisywać swoje spostrzeżenia, oraz oceny, do czego prowadzący gorąco zachęca. Dzięki temu łatwiej jest potem dokonywać ostatecznej oceny wina i zarazem w pewnym stopniu, regionu.

Prezentowane wina:

Niezwykłe butelki, pochodzące od producentów owianych legendą, którzy w teoretycznie mniej sprzyjających warunkach stworzyli wspaniałe wina, dorównujące klasą najbardziej renomowanym trunkom.

Czas trwania:

Prezentacja trwa w zależności od życzenia klienta od 1,5 do 3 godzin. Wymiana zdań z prowadzącym, już po zakończeniu prezentacji może trwać dowolnie długo.

 

 

A może degustacja?

W dzisiejszych czasach atrakcje na imprezę firmową są bardzo różnorodne. Interesującą formą jest degustacja. Osoby, które lubią kosztować trunki powinny zastanowić się w trakcie planowania imprezy czy właśnie ta atrakcja nie będzie najciekawsza. Jest to wyśmienita okazja do poznania przeróżnych smaków i aromatów. W naszej ofercie znajduje się również degustacja whisky oraz wiele innych wybornych trunków. Poprzez degustacje otwieramy się na nowe dotąd nieodkryte doznania.

Najczęściej zadawane pytania

Jakie są podstawowe zasady degustacji wina?

Na degustację wina oceniamy wino pod wieloma względami, jak i poszerzamy nasze horyzonty na temat tego wspaniałego trunku. Jest to temat bardzo skomplikowany, dlatego zrozumienie go może okazać się trudne na początku. Polecamy, by przed samą degustacją nie palić wyrobów tytoniowych oraz nie perfumować się, gdyż może to płynąć na nasze, jak i innych zdolności do wyczuwania aromatów wina.

Jakie są różnice między różnymi rodzajami win?

Różnic jest dość sporo. Wino może być musujące bądź spokojne, czyli bez bąbelków. Może się różnić kolorem, mamy wina białe, czerwone, jak i różowe i pomarańczowe. Wino może być też wzmacniane, czyli w pewnym momencie produkcji dodaje się do niego mocniejszego alkoholu. Robi się to z wielu powodów w zależności od rodzaju wzmacnianego wina.

Jakie wina są najlepsze do degustacji dla początkujących?

Dla początkujących sugerujemy, wina jedno szczepowe, które w dobry sposób będą wstanie pokazać, jakie wino można otrzymać z danego szczepu. Im dalej z doświadczeniem warto porównywać wina zrobione z tego samego szczepu, by zobaczyć jak klimat i praca winiarza wpływa na wino. Zalecamy też by podczas degustacji wina, próbować najbardziej znanych regionów i apelacji by powoli zaznajamiać się co dane regiony mają do zaoferowania.

Jakie akcesoria są niezbędne do przeprowadzenia profesjonalnej degustacji wina?

Najważniejszym elementem degustacji wina jest odpowiednie szkło. Do każdego typu wina sugeruje się inne kieliszki. Do musujących najlepiej korzystać z długich i wąskich. Do białych warto korzystać z pojemnych kieliszków, które zwężają się ku górze podobnie jak do czerwonych tylko, że tutaj kieliszek powinien być większy. Na degustacji przyda się również dekanter, który pozwoli napowietrzyć wysokiej jakości wino.

Jakie są najpopularniejsze miejsca do degustacji wina w Warszawie?

Jednym z najpopularniejszych miejsc na degustację win w Warszawie są restaurację. Jest to często świetne połączenie dobrego jedzenia z dobrze dobranym winem. Drugą popularną opcją są sklepy specjalistyczne, które organizują degustację, gdzie można dowiedzieć się dużo o historii wina, metodach produkcji oraz sprostować kilka mitów na temat wina, które spędzają sen z powiek niektórym. Polecamy sieć sklepów specjalistycznych Whisky and Wine Place, w których jest nie tylko ogromny wybór wina, ale również prowadzone są degustacje whisky i właśnie wina.

Jakie są korzyści z uczestniczenia w degustacji wina online?

Degustację wina online bardzo rozwinęły się w ostatnich latach. Ich zaletą jest to, że możemy wziąć udział w takiej degustacji z każdego zakątka świata pod warunkiem, że mamy dostęp do Internetu. Jest to bardzo wygodna forma degustacji, bo pozwala na cieszenie się winem będąc w „piżamie i kapciach”. Kolejną zaletą jest to, że w takich degustacjach mogę wziąć udział nieograniczona liczba osób, jeśli chcemy zorganizować pokaz dla szerokiego grona, nie będzie z tym żadnego problemu.

Jakie cechy wina powinno się oceniać podczas degustacji?

Podczas degustacji winna skupiamy się na ocenie trzech najważniejszych cech trunku. Po pierwsze na jego kolorze. Ważne również jest to jaki kolor ma wino na brzegach, dzięki temu możemy sprawdzić, czy wino było leżakowane. Drugim elementem jest aromat, który przy dobrym winie rozwija się wraz z czasem. Na końcu oceniamy smak. Jeśli mamy taką możliwość warto sprawdzić, jak wino smakuje same, a potem jak zmienia się z jedzeniem.

Jakie są typowe błędy popełniane podczas degustacji wina?

Częstym błędem, jakie dostrzegamy, jest nieumiejętne trzymanie kieliszka. Wiele osób trzyma go za czaszę. Kieliszek powinniśmy trzymać za nóżkę bądź stopkę, by nie zostawiać odcisków na kieliszkach, które mogą utrudnić ocenę wina. Mieszanie winem musującym, jest czynnością nie pożądaną, chyba że naszym celem jest odgazowanie wina. Stosowanie dużej ilości perfum bądź palenie przed degustacją. Obie te czynności mogą negatywnie wpłynąć na nasze bądź innych zdolności do wyczuwania aromatów.