Dobór wina do potraw jest dużym wyzwaniem nawet dla doświadczonych sommelierów. Połączenia europejskich, powszechnie znanych potraw stają się powoli oczywiste, ale dobranie odpowiedniego wina do orientalnej kuchni jest niewątpliwie trudnym zadaniem.
Ostatnio coraz bardziej popularne stają się dania azjatyckie a w szczególności tajskie. 25 listopada firma Pick and Taste poprowadziła degustację wina idealnie komponującego się właśnie z tym rodzajem kuchni. Wśród specjałów znalazły się między innymi pierożki wonton oraz tradycyjna zupa Tom Yang Kung.
Podczas degustacji naszym Gościom poleciliśmy Prosecco doskonałe jako aperitif. Do zupy i dań głównych do wyboru były wina z Niemiec, Węgier, Włoch i Hiszpanii. Na deser uczestnicy kosztowali 10 letnie Porto. Wieczór zakończył się wspomagającym trawienie digestifem. Tu świetnie spisała się Grappa oraz Armagnac.
Każdy z alkoholi idealnie podkreślał potrawy oraz pozwolił odkrywać kolejne smaki.
Wieczory łączące degustację wyśmienitej kuchni orientalnej oraz nieznanych trunków od butikowych producentów z całego świata są znakomitą okazją do poszerzenia swojej wiedzy, stworzenia zaskakujących połączeń kulinarnych oraz umożliwiają integrację z klientami lub pracownikami.