Degustacja Whisky

Degustacje whisky prowadzone są wyłącznie z najbardziej szlachetnego rodzaju whisky single malt. Whisky ta produkowana tylko z najlepszego rodzaju zboża – jęczmienia pozwala zarówno osobom doświadczonym jak i tym, które dopiero zaczynają swoją przygodę z tym trunkiem w pełni docenić walory zapachowe i smakowe tego alkoholu. W trakcie degustacji staramy się przede wszystkim pokazać jak interesującym i wciągającym tematem jest „usigi”, nie zaś „zalewać” uczestników niezliczoną ilością informacji.
Podczas spotkania nasi goście dowiedzą się, jakie różnice występują pomiędzy whisky single malt a whisky blended (mieszaną), jakie są rodzaje i regiony produkcji tego szlachetnego trunku, jak wygląda prawidłowy proces degustacji, którzy producencie są najbardziej cenieni przez światowe autorytety oraz dlaczego nie należy pić whisky z lodem. Bardziej zainteresowanym przedstawimy niezwykle ciekawą historię tego trunku oraz zagłębimy się w techniki produkcji.
Każdy z uczestników otrzyma:
– profesjonalna karty degustacyjne
– mapy aromatów
– mapy smaków
– materiały na temat producentów

Przykładowe rodzaje szkoleń na temat whisky, szczegółowo opisane zostały w poniższym pliku pdf. Motyw przewodni degustacji oraz same trunki możemy dostosować do profilu imprezy. Przykładowo bankierom opowiemy między innymi o aukcjach whisky, członkom zarządu o budowaniu kolekcji a menadżerom o tym dlaczego lepiej zamawiać whisky przy barze a nie przy stoliku.
Oferty końcowe powstają wyłącznie po konsultacjach z klientem.

Proponowane rodzaje szkoleń:

„Król whisky – Single Malt”
„Spacer po Szkocji”
„Highlands vs. Lowlands”
„Silent Stills – destylarnie już zamknięte”
„Tuzy Single Malt”
„Single Malt wyselekcjonowane specjalnie przez Pick and Taste”

 

 

Zobacz nasz katalog

Pobierz PDF

 

Degustacyjna oferta whisky

  1. Degustacja: „Król whisky – Single Malt”

Tematyka:

Celem tej degustacji jest zapoznanie uczestników z najbardziej szlachetnym rodzajem whisky. Whisky single malt produkowana tylko i wyłącznie z najszlachetniejszego i najlepszego rodzaju zboża – jęczmienia, umożliwia zarówno osobom doświadczonym jak i tym, którzy dopiero zaczynają swoja przygodę z whisky w pełni docenić walory zapachowe i smakowe degustowanego trunku. Jest to rodzaj szkolenia, który rekomendujemy Państwu najbardziej.
Zobacz więcej

Sposób prezentacji:Po krótkim wstępie i weryfikacji podstawowych „popularnych” poglądów na temat whisky uczestnicy dowiedzą się, jakie są różnice pomiędzy whisky single malt a whisky mieszaną – blended. Następnie przejdziemy do kolejnego zagadnienia, a więc do rodzajów i regionów produkcji tego szlachetnego trunku. Pierwsza faza ma charakter luźnej prezentacji multimedialnej, druga zaś jest formą zabawnej interakcji z uczestnikami.

 

  1. Degustacja: „Spacer po Szkocji”

Tematyka:

Degustacja ma na celu zaznajomić słuchaczy z najważniejszymi regionami produkcji „szkockiej”. Dzięki tej degustacje uczestnicy nauczą się dostrzegać delikatne niuanse zapachowe i smakowe poszczególnych regionów. Każdy będzie miał możliwość wybrać whisky najbardziej odpowiadającą swoim upodobaniom.

Sposób prezentacji:

Po szczegółowym opisie sposobów degustacji skoncentrujemy się na charakterystyce regionów produkcji szkockiej whisky. Degustacja rozpocznie się od najłagodniejszego w smaku regionu Lowlands – cieszącego się dużym uznaniem kobiet a zakończy się na mocnym, torfowym regionie Islay – szczególnie odpowiadający mężczyznom. Pod koniec zaprezentowanych zostanie kilkanaście praktycznych rad mających ułatwić w przyszłości wybór trunku oraz sposób jego podawania.

 

  1. Degustacja: „Highlands vs. Lowlands”

Tematyka:

Szkolenie to ma na celu nauczyć rozróżniać dwa najbardziej znane regiony produkcji whisky szkockiej. Potęga Highlands – Wyżyn, gdzie znajduje się ponad 90% wszystkich destylarni z „malutkimi” Lowlands – Dolinami reprezentowanymi przez trzech producentów. Z jednej strony mamy smaki i aromaty korzenne, miodowe, morskie i torfowe a z drugiej strony kwiatowe, delikatne, lekkie i subtelne.

Sposób prezentacji:

W pierwszej fazie szkolenia skoncentrujemy się na sposobach degustacji tego szlachetnego trunku. Ta wiedza zostanie wykorzystana w praktyce w kolejnej fazie degustacji. Uczestnicy kosztując whisky będą poznawać historię producentów oraz zgłębiać techniki produkcji. Jest to forma połączenia zabawy i zdobywania wiedzy, głównie poprzez praktykę. Naszym zadaniem jest pokazanie, jak interesującym i wciągającym tematem jest whisky, nie zaś „zalewanie” uczestników niezliczoną ilością informacji. Po każdej fazie degustacji następuje 5 – 10 minut dyskusji z uczestnikami, dzielenie się wrażeniami oraz udzielanie odpowiedzi na Państwa pytania.

 

  1. Degustacja: „Silent Stills – destylarnie już zamknięte”

Tematyka:

Jest to jedno z najbardziej prestiżowych szkoleń z naszej oferty. Uczestnicy będą mieli rzadką możliwość skosztowania trunków, które nie są już dłużej produkowane. Ich podaż na rynku zmniejsza się każdego dnia i stają się one bezcenne dla smakoszy. Rekomendujemy to szkolenie szczególnie kadrze menedżerskiej, dla której będą to z pewnością nowe doświadczenia i doskonała forma przyjemności.

Sposób prezentacji:

Zakładamy, że uczestnicy posiadają już podstawową wiedzę na temat whisky, dlatego też celem tego szkolenia jest skoncentrowanie się na samym procesie degustacji – ocenie wizualnej, zapachowej i smakowej, a nie na zdobywaniu podstawowej wiedzy przez uczestników. Podczas degustacji każdego z trunków uczestnicy zaznajomią się z barwną i burzliwą historią każdej z destylarni. Degustacja zakłada dzielenie się wrażeniami, dyskusję z prowadzącym oraz odpowiedź na pojawiające się wątpliwości oraz pytania.

 

  1. Degustacja: „Tuzy Single Malt”

Tematyka:

Podczas tej degustacji koncentrujemy się nie na regionach, czy rodzajach whisky, ale na najbardziej znanych i docenianych producentach. Trunki z takich destylarni jak Macallan, Springbank, Glenmorangie, Ardbeg, Lagavulin, czy Glenfiddich są nazwami dobrze znanymi koneserom whisky na całym świecie. Główną przesłanką degustacji będzie charakterystyka i degustacja najlepszych producentów whisky single malt. Każda z whisky zdobywała wiele nagród na światowych targach i konkursach.

Sposób prezentacji:

Aby w pełni docenić tę formę degustacji powinno się posiadać podstawową wiedzę na temat whisky, aczkolwiek zawsze istnieje możliwość przeprowadzenia krótkiego wstępu merytorycznego. Uczestnicy staną przed rzadką okazją skosztowania wybranych, najbardziej znanych i od lat cenionych producentów.

Uczestnicy otrzymają ponadto karty degustacyjne, na których będą mogli zapisywać swoje spostrzeżenia, aby następnie podzielić się nimi z innymi uczestnikami oraz prowadzącymi.

 

  1. Degustacja: „Single Malt wyselekcjonowane specjalnie przez Pick and Taste”

Tematyka:

Wybierając ten rodzaj degustacji zdajecie się Państwo na nasze kompetencje, doświadczenie oraz wyczucie smaku. Wydaje nam się, że nasze bogate doświadczenie na rynku HoReCa oraz liczna współpraca z firmami eventowymi będzie gwarancją Państwa zadowolenia.

Sposób prezentacji:

Zakładamy, że uczestnicy posiadają już podstawową wiedzę na temat whisky, dlatego też celem tego szkolenia jest skoncentrowanie się na samym procesie degustacji – ocenie wizualnej, zapachowej i smakowej, a nie na zdobywaniu wiedzy przez uczestników. Podczas degustacji każdego z trunków uczestnicy zaznajomią się z barwną i burzliwą historią każdej z destylarni. Dodatkowym atutem tej degustacji jest możliwość zdobycia informacji, które umożliwią Państwu w przyszłości świadomy wybór podczas zakupów tego szlachetnego trunku.

 

Najczęściej zadawane pytania

Jakie są podstawowe zasady degustacji whisky?

Ważne podczas degustacji whisky jest to by próbować odpowiedniej ilości. Zależy nam na dokładnym sprawdzeniu koloru, aromatu oraz smaku każdej whisky. Jeśli podczas degustacji będziemy testować za duże ilości może okazać się, że po trzecim kieliszku wszystko pachnie i smakuje tak samo. Ważne również jest, by degustować w dobrej, przyjaznej atmosferze, bo ona również wpływa na odbiór whisky.

Jakie są różnice między whisky a whiskey?

Różnica jest dość znacząca, ponieważ whiskey wywodzi się z Irlandii, a whisky ze Szkocji. Whiskey do Stanów zjednoczonych przywieźli Irlandczycy, a do Japonii whisky przywiózł Japończyk, który praktykował w szkockich destylarniach. Jeśli chodzi o wymowę, to obie formy wymawiamy tak samo, czyli „łiski”.

 Jakie rodzaje whisky warto spróbować podczas degustacji?

Podczas degustacji whisky warto próbować jak najbardziej różnych trunków. Warto pamiętać o zachowaniu odpowiedniej kolejności podczas degustacji whisky. Najlepiej zaczynać od delikatnych trunków oraz takich, które mają najmniej procent. Potem stopniowo zmieniać aromaty na intensywniejsze i na większą zawartość alkoholu. Jeśli zaczniemy w odwrotnej kolejności może się okazać, że wszystkie whisky podczas degustacji smakują tak samo.

Jakie akcesoria są niezbędne do przeprowadzenia profesjonalnej degustacji whisky?

Najważniejszym elementem degustacji whisky jest odpowiednie szkło. Zależy nam na kieliszkach degustacyjnych, czyli takich, które mają szeroką czaszę i zwężają się na górze. Takie kieliszki nazywamy „glencarnami”. Nazwa pochodzi od firmy, która stworzyła kieliszek Glencarin Cristal. Trunki próbujemy „na czysto” bez żadnych dodatków. Zależy nam wyłącznie na smaku samej whisky. Jeśli ktoś życzy sobie dolać brunatnego napoju do szklanki bądź dorzucić kostkę lodu, najlepiej zrobić to poza degustacją.

Jakie są najpopularniejsze miejsca do degustacji whisky w Warszawie?

Popularne miejsca do degustacji whisky w Warszawie to przeważnie dobrze wyposażone cocktail bary bądź restaurację. Niektóre profesjonalne sklepy z alkoholem również oferują możliwość degustacji whisky podczas zakupów bądź same organizują własne degustacje whisky single malt dla osób, które nie znają się na whisky, ale pragną poszerzyć horyzonty, bądź dla osób, które już nie jedną butelkę spróbowały, ale chciałby, usystematyzować swoją widzę. Z całą pewnością mogę polecić sieć sklepów specjalistycznych Whisky and Wine Place. Posiadają oni około 1000 różnych whisky w sprzedaży oraz zawsze mają koło 300 butelek whisky do skosztowania. Degustacja whiskey to zawsze niezwykłe doznanie w tym miejscu.