Degustacja

Zasadą numer jeden jest to, iż palący cygaro nigdy nie wciąga dymu do płuc. Po prostu przetrzymuje dym w ustach dla przeżycia rozkosznej chwili i następnie wypuszcza dym obserwując jego unoszenie się. Smak cygara i aromat są przenoszone przez dym, kiedy wchodzi on do ust i je opuszcza, pozostawiając po sobie smak – ostry, orzechowy, drzewny, bogaty lub słaby, trudny do zdefiniowania ziemisty posmak, dotyk wzniosłości – odczucia, które nie mogą być przekazane słowami, lecz zawarte są w dymie, najbardziej z ulotnych substancji. Wciąganie dymu nigdy nie powinno być pospieszne, a przynajmniej w odstępach jednominutowych, aby utrzymać cygaro zapalone. Puszczanie dymu jak komin jest nie tylko nieeleganckie, ale również sprzeczne z celem palenia cygara, którym jest przyjemność kontemplowania. Dodatkowo, zbyt częste wciąganie dymu spowoduje przegrzanie cygara i wytworzy ostry smak. Spokojnie palące cygaro dostarczy 45 minut lub więcej przyjemności, w czasie których dobrze jest utrzymać główkę cygara tak suchą jak to tylko możliwe. Oznacza to, iż cygaro nie powinno być trzymane w ustach. Mokre cygaro wygląda nie tylko paskudnie, ale również zaczyna kiepsko smakować, gdy substancje smoliste i nikotyna zbierają się w ślinie. Cygaro powinno być mocno trzymane w ustach w trakcie wciągania dymu, ale niezaciskane. Powinno się delektować aromatem, a nie smakować mokry tytoń. Jeśli warunki nam pozwalają w dobrym tonie uważa się strzepywanie popiołu z cygara na podłogę. Jeżeli jednak jest inaczej potrzebna będzie popielniczka. Nie służy ona jednak tylko do strzepywania popiołu, posiada również miejsce na odpoczynek cygara. Dlatego też popielniczki cygarowe posiadają długie wyżłobienia. Nigdy nie wolno gasić cygara na wzór papierosa, tzn. rozgniatać na popielniczce. Spowoduje to kopcenie niedopałka i wydzielania przez niego wyjątkowo nieprzyjemnej i intensywnej woni.