Blog

Barwa: bardzo ciemna, lekki miód gryczany Zapach: : bez wody: średni alkohol, wytrawne nuty – głównie zioła, leciutkie kwiaty, mało słodyczy – leciutkie rodzynki, morele, cytrusy zmieszane z lekką słodyczą, wanilia, ciasto, trociny, drewno : z wodą: ginie całkowicie alkohol, zioła, kwiaty, dalej wytrawne nuty, coś lekko z orzechów, trochę więcej łąki i dalej słodkie…

Czytaj dalej

Barwa: ciemne złoto, lekko przechodzi w miedź Zapach: : bez wody: dużo alkoholu, wrzosy, suszone kwiaty, dużo słodyczy – miód, sherry, wytrawne zapachy coś z cytrusów, dużo ziół i suszonych owoców, słonecznik – świeży taki rosnący w ogródku, wanilia z beczki : z wodą: znacznie mniej alkoholu, owoce, kwiaty, coś z jabłka, trochę ziół, bardzo…

Czytaj dalej

Barwa: Ciemna, mocna z filetowymi refleksami Zapach: Wiśnia, pieprz, skórka chleba. W drugim nosie pojawia się nieco jeżyny. Nos zapowiada sporą kwasowość. Smak: Usta bardzo owocowe i relatywnie niska kwasowość jak na barberę. Można powiedzieć, że jest to wręcz „easy drinking wine”. Finisz: Długi miękki pozostawiający nieco pestki wiśniowej na bokach ust. Podsumowanie: W sumie,…

Czytaj dalej

Kolor: Czerwone Region: Costeres del Segre (Hiszpania). Szczepy: Tempranillo, Merlot, Cabenet Sauvignon, Syrah, Carinena, Garnatxa. Barwa: Ciemna wiśnia. Nos pierwszy: Owoce leśne, jagoda, jerzyna przyprawione wanilią lekką. Drugi nos: Więcej wytrawnych zapachów, nieco pieprzu, wiśnia likierowa, drewno cedrowe, może przypalane. Usta: Zaskakująca kwasowość, relatywnie miękkie garbniki, niezła soczystość. Nieco brakuje owocowości w finiszu. Wiśnia poparta…

Czytaj dalej

Chorwacja posiada dwa główne regiony upraw, 12 podregionów i 71 apelacji. 800 producentów uprawia 60 różnych odmian winogron z czego 3 główne to: Grasevina, Mavazia i Plavac Mali (co znacza mały niebieski i jest przodkiem Zinfandela). Te trzy odmiany zajmują 47% wszystkich upraw. Wina chorwackie podzielone są według jakości na stolno, kvalitetno oraz vrhunsko. Wino…

Czytaj dalej

Barwa: Białe Region: Kalifornia Apelacja: Monterey Szczep: Pinot Grigio Kolor: jasne, słomkowe Nos: brzoskwinie, wiciokrzew, jaśmin Usta: zielone jabłko, melon, fajna kwasowość Finisz: długi, rześki Informacje dodatkowe: dobra niespodzianka z Kalifornii

Czytaj dalej

Barwa: Czerwone Region: Abruzja Apelacja: Montepulciano D’Abruzzo DOC Szczep: 100% Montepulciano Kolor: bardzo ciemn, nieprzejrzysty Nos: dużo owocu, malina, wiśnia, lukrecja, skórka chleba, kawa zbożowa, migdał. Usta: sprężyste, kwasowość na wysokim poziomie ale i sporo garbników, smakuje jak galaretka z porzeczek. Finisz: długi, mało subtelny ale więcej niż zadowalający. Informacje dodatkowe: świetna propozycja dla lubiących…

Czytaj dalej

Barwa: bardzo jasna, momentami wręcz biała Zapach: : bez wody: nie ma nic z alkoholu, sporo soli morskiej, ostro inhaluje, odrobina medyczności, sporo torfu i ostrego jęczmienia, w tle coś ze słodyczy : z wodą: inhaluje nos, dominuje wytrawność, ale nie jakaś bardzo ostra, morze, sól, coś z medyczności, lekkie cytrusy, zdecydowanie morska i torfowa…

Czytaj dalej

Dzisiaj z niemałym zdziwieniem przeczytałem, że Francja w 2011 roku zwiększyła sprzedaż wina o około 10%. Pomyślałem sobie, pewnie pozytywny skutek zaczynają odnosić zmiany w podejściu do marketingu jakie możemy zaobserwować od pewnego czasu w tym kraju. Coraz częściej spotykamy etykiety wyglądające jakby żywcem wzięte z wielkiej Argentyńskiej czy Australijskiej winnicy. Coraz mniej jest niezrozumiałych…

Czytaj dalej

Barwa: ciemniejsze złoto, przechodzi nawet w bardzo ciemne Zapach: : bez wody: odrobinka alkoholu, dużo przypraw, wytrawność – mocna, jęczmień, dominują czerwone jabłka – takie wytrawne, przyjemna beczka, coś leciutko z morelek : z wodą: delikatna, wanilia – beczka, coś z cytrusów, znowu wytrawność – trawy, jęczmień, dominuje wanilią i wytrawnością Smak: : bez wody:…

Czytaj dalej