Blog

Z czego składa się cygaro: Cygaro składa się z wkładki (liście w środku, dające ciało, moc, smak, częściowo aromat, oraz kulturę spalania), zwijacza (utrzymujący cygaro w kształcie, ma być przede wszystkim elastyczny) oraz pokrywy (zewnętrzny liść, ładny wygląd i aromat). Prawidłowe przechowywanie cygar: Optymalna wilgotność to 67-69%, w zależności od pochodzenia tytoniu. Obiegowa opinia o kubańskich…

Czytaj dalej

Pinot Blanc Kiechel 2007

Barwa: Białe Region: Alzacja Apelacja: Alzacja Szczep: Pinot Blanc Kolor: jasna słomka Nos: owocowy, stłumiony Usta: lekkie, proste Finisz: średni Informacje dodatkowe: jak za cenę 15 złotych bardzo przyzwoite wino

Czytaj dalej

Barwa: ciemne złoto, lekki miód gryczany Zapach: : bez wody: odrobinka alkoholu, wytrawność z jęczmienia oraz ziół, odrobinka bardzo przyjemnej słodyczy, trochę za wytrawna i ziołowa, momentami przypomina coś z 21 letniej edycji, miód, słonecznik : z wodą: głównie wytrawność, wanilia, suszone kwiaty, cytrusy, brzoskwinia – skórka i włoski, odrobina perfum i słodyczy Smak :…

Czytaj dalej

Anka Pargua

Barwa: Czerwone Region: Maipo Apelacja: Maipo Valley Szczep: 50 % Cabernet Sauv – 10 % Merlot – 15 % Carmenere – 15 % Syrah Kolor: bardzo ciemny Nos: uderzająca czarna porzeczka Usta: dość wytrawne Finisz: zadowalający Informacje dodatkowe: w sumie dobre wino za dobre pieniądze

Czytaj dalej

Aberfeldy 43%

Barwa: złoto, przechodzące w lekkie ciemniejsze odcienie Zapach: : bez wody: sporo alkoholu, ostra, lekkie toffi i odrobina wanilii, dużo olejków, ostra skóra, dużo tytoniu : z wodą: bardzo się zmieniła, coś z ziół, owoców, skórka brzoskwini, lekki słód, jabłka pieczone, gruszka, bardzo przyjemne i ciepłe aromaty Smak: : bez wody: ostra, sporo alkoholu, lekko…

Czytaj dalej

Maker’s Mark

Maker’s Mark – jedna z czołowych amerykańskich destylarni burbona – zapowiedziała zmniejszenie zawartości alkoholu w swoich czołowych produktach z 45 do 42 proc. Swoją mało popularną decyzję producent ogłosił w specjalnym liście do najwierniejszych klientów, tłumacząc zmianę receptury rekordowym zapotrzebowaniem na burbon wśród amerykańskich konsumentów. Dotychczasowi klienci przyjęli decyzję firmy z dużą desaprobatą, czego wyraz dali…

Czytaj dalej

Winnice Jaworek

Parę dni temu winna ekipa Pick and Taste  w ramach przygotowań do wprowadzenia nowego programu szkoleniowego postanowiła zobaczyć „co w trawie piszczy” i wybrała się z wizytą do polskich winnic. Jako pierwszą odwiedziliśmy Winnicę Jaworek. Znana z tego, że jest prekursorem winiarstwa w Polsce a także ze swojego Pinot Gris, które dwa lata z rzędu…

Czytaj dalej

Z rezerwą do Reservy

W ostatnią słoneczną niedzielę wybrałem się z żoną na spacerek po ursynowskich zakamarkach. Trafiliśmy do bardzo sympatycznej ni to kawiarni ni to baru. Na miejscu można zjeść pyszne tosty z gorgonzolą i wypić wino podawane na kieliszki w bardzo miłej atmosferze. Karta win bardzo krótka, ale za to ceny mocno kuszące. Szybka analiza i wybór…

Czytaj dalej

Właściciel Chateau Petrus, Jean Francois Moueix wraz z synem otworzyli największy na świecie sklep z winami pochodzącymi tylko z regionu Bordeaux. Sklep mieści się w Galerii Lafayette w centrum Paryża. Ten ekskluzywny butik na powierzchni 250 m2 mieści aż 12 tysięcy butelek. Ceny zaczynają się od 3,90 euro za podstawowe Bordeaux do 20,000 za Chateau…

Czytaj dalej

Barwa: prawie biała, leciutko przechodząca w żółty Zapach: : bez wody: lekko czuć alkohol, troszkę słodyczy – coś z sherry, rodzynki, miód, ale również ostre zdecydowane aromaty – coś z traw, akacji, ziół, oleje, cytrusy – żółty grejpfrut, szpital – medyczne aromaty. Po odstaniu w kieliszku zaczyna dominować słodycz – morele, brzoskwinia, rodzynki, wanilia, sherry….

Czytaj dalej